Home > Musikk > Viktigheten av musikk i spill

Viktigheten av musikk i spill

August 13th, 2014

Spillmusikk er minst like viktig som filmmusikk. Forskjellen er at en film beskues, mens et spill spilles. Der filmdirektører må klekke ut måter å dra oss lenger inn i handlingen på, må spillutviklere tenke på hvordan de skal beholde harmonien uansett hva vi foretar oss. Spillmusikk må være fyldigere, mer gjennomtenkt enn filmmusikk. Den må kunne forandre seg sammen med oss mens vi beveger oss dypere inn i spillet. Den må kunne gi oss nøyaktig de følelsene spillet vil trykke på.

Ordentlig god musikk i spill vil kunne gi oss den perfekte helhetsopplevelsen! Musikken må passe til temaet, til handlingen, til stemningen. Se bare på Assasins Creed – hadde vi virkelig fått inn en orientalsk følelse om bakgrunnsmusikken hadde vært annerledes? Hva med Call of Duty, hadde man kjent som seg en soldat hvis klassisk musikk ble brukt i bakgrunnen? GTA har vært smarte og gitt spillerne muligheten til å velge musikken selv – det hjelper på følelsen av frihet som spillet prøver å formidle.

Så har man spilleautomater som Montezuma – hadde du virkelig kjent deg som en gammel aztekisk konge om ikke bakgrunnsusikken var så utrolig passende? Det samme ser man med Victorious og Jack Hammer, begge flotte spilleautomater med musikk som drar deg inn i skjerm og blåser nytt liv i drømmen om verdendominans. Uten denne musikken hadde ikke disse spilleautomatene på Betsafe hatt så stor suksess.

Men hva med sjakk, da? Spiller man sjakk på nettet er det jo viktig å ikke bli forstyrret. Derfor er alle sjakkspill, akkurat som pokerspill, for det meste helt stille eller så har de en monoton melodi i bakgrunnen. Altså er vekten av musikk i spill, enten de er på nettet eller i et TV-studio, utrolig viktig. Husker dere Jeopardy? Der var bakgrunnsmusikken akkurat som man forventet av et spørreprogram. Spillerne ble nervøse, noe som gjorde det ekstra spennende å følge med. Uten denne musikken er det lett å sitte hjemme i sofaen og svare riktig, men når trommene settes i gang i studioet vil selv den mest hardbarka finalisten kunne miste pusten i noen øyeblikk.