Home > Musikk > Vekten av musikk i en film

Vekten av musikk i en film

August 17th, 2014

Helt fra de aller første filmene som kom på 1900-tallet, har musikk vært en uadskillelig del av kinokulturen. Bakgrunnsmusikken i en film har som formål å styre stemningen vår, styre vår kognitive oppfatning av scenen. Filmmusikk er minst like viktig som selve handlingen, noe som har blitt bevist gang på gang med gode filmer som gikk rett i dass på grunn av elendige kompositører.

Tenk bare på filmen Psycho av Alfred Hitchcock – den verdenskjente scenen fra baderommet der en hylende lyd bygger seg opp rett før dusjforhenget blir dratt til siden og den stakkars kvinnen møter sin ende. Hva om man hadde lagt inn klassisk musikk eller komiske lyder i stedet? Filmen hadde blitt en flopp, og Hitchcock hadde ikke vært et klassisk, verdenskjent ikon innen filmsjangeren. Hva hadde Star Wars-serien vært uten den fantastiske filmmusikken skapt av John Williams? Eller låtene bak James Bond, som blir verdenskjente samtidig med filmene, hver gang de slippes?

Musikken i en film styrer oss dit direktøren vil, den bygger oss opp og drar oss inn i handlingen. Vekten av musikk i en film ble vist frem som best i Fantasia, der musikk fra kjente kompositører som Back, Tsjajkovskij, Stravinskij, Beethoven og Schubert er i perfekt samsvar og harmonisk balanse med det som skjer på skjermen.